Силата на Хипнозата

Galina Kabadzhova психология Leave a Comment

Galina Kabadzhova

„Съзнанието ви е мощно, а вие имате

повече контрол, отколкото предполагате….”

Скот Луис

В нашия забързан и все по-изискващ свят ние, хората все повече целим да намираме бързи, компактни, ефективни решения на нашите проблеми, та дори и засягащи нашия духовен и психичен баланс.  Когато става дума за душевното ни здраве сме склонни да пренебрегваме причините за проблема и дори да свикваме да живеем с него, макар и това да се отразява на душевния ни мир. У нас това са вече много коментирани теми и всеки ден слушаме за психология, психотерапия, коучинг, астрология, различни духовни практики, които гледаме отстрани, с любопитство, като на начин да живеем по- добре, да бъдем по- осъзнати, да търсим решения. Един такъв начин би могла да бъде все още не много познатата у нас хипноза. Самата дума предизвиква лек респект, учудване, любопитство, а на хипнотерапевта се гледа като на манипулатора, шамана, който може да те накара да правиш каквото си поиска, та било то и против волята ти, мърморейки „Да Господарю, хипнотизирания изпълнява заповеди всякакви…”.

Как обаче работи Хипнозата и Хипноанализата?

Колко от нас са чували за хипноза, хипнотерапия…? Колко от нас знаят какво е? Колко от нас са опитвали да си помогнат с нея? Много малко наистина, често я асоциираме с магия, илюзия, а тя всъщност съвсем не е това. Тя е техника, партньорство, изследване, хипнотичен транс, който може да облекчи болка, да ни помогне да преборим зависимост,  да изровим забравен спомен или да се справим с паническо разстройство.  Съвременното разбиране за хипноза включва разбирането за хипнотичен транс, в който няма роби и господари, а партньори, които абсолютно разполагат със свободната си воля. Въпреки,  че схващането за феномена хипноза еволюира през вековете, около него продължава да се усеща една мистерия и тайнственост. Ние виждаме какво прави хипнотизирания човек, как се държи, но разбираме ли как се случва? Най- важното е да знаем, че това е трансово състояние, което чрез повишена концентрация на вниманието ни пренасочва от външната действителност към феномените на вътрешния свят. Чрез нея, по един съвсем естествен начин достигаме до подсъзнанието си. Обикновено, ние сме наясно само за мисловните процеси в нашия съзнателен ум. Съзнателно мислим върху проблемите, които са точно пред нас, съзнателно избираме думи, докато говорим, съзнателно се опитваме да си спомним къде сме оставили ключовете си. Докато правим това обаче, нашето съзнание работи ръка за ръка с нашето подсъзнание, което е „зад кулисите”.

Подсъзнанието ни е също отговорно за всичко, което правим автоматично и машинално като например шофирането. То е мозъка зад операцията, то е отговорно за много от това, което правим. Когато сме будни нашето съзнание работи за взимане на решения, за премисляне на някои неща, които ни интересуват или пък за осъществяването на определени идеи. Когато спим, нашето съзнание отстъпва мястото на подсъзнанието, което има достъп до огромен резервоар от информация, която ни дава възможност да премислим решение, да подредим идея или да намерим изгубен предмет. Когато една нова идея дойде при нас, то е защото тя вече е била „одобрена” от подсъзнанието ни. Специалистите хипнотерапевти казват, че дълбоката релаксация и упражненията за хипноза помагат да се отпусне съзнателния ум и да направи място на подсъзнанието, което да ни помогне да намерим това, което търсим или да облекчи страдание. Така хипнотизираният и хипнотизатора работят директно с подсъзнанието. В този смисъл хипнозата лесно може да  бъде нашият инструмент за лесен достъп до територията на несъзнаваното.

Какво е усещането от хипнозата?

gold_face_art_creative_photography_duo_girl_1600x900_hd-wallpaper-1712156

Психиатрите и психотерапевтите обясняват хипнозата като модел, транс състояние характеризиращо се с изключителна внушаемост, релакс и повишено въображение. Не използвам думата сън, защото всъщност, когато сме под хипноза ние сме нащрек през цялото време. Хипнотизираният е в пълно съзнание с усещането, че гледа филм или разглежда книга. Много често ние самите влизаме в хипноза, без да осъзнаваме. Научната литература нарича това явление самохипноза. Милтън Ериксън, един от най-добрите хипнотизатори на 20 в., обяснява, че хората се хипнотизират всекидневно, докато гледат филм или четат книга потънали в историята, докато шофират, докато косят ливадата или когато си подават конструктивни внушения.

Хипнотизатори казват, че хипнотизираните много приличат на малки деца: игриви и с въображение, напълно отворени за странни предложения.

В какви случаи хипнозата може да бъде полезна? 

Хипнозата може да се използва както във всекидневния живот за отпускане, релаксация и борба със стреса, така и при по-сериозни състояния и зависимости като:

 • Наркотични зависимости, тютюнопушене
 • Панически атаки
 • Депресивни състояние
 • Хранителни разстройства
 • Фобии
 • Проблеми със съня
 • Пост травматични състояния
 • Скръб и загуба
 • Намаляване и контрол на физическа болка
 • При кризисна интервенция
 • За възстановяване на потиснати спомени или амнезия
 • Откриване на травма, за да може тя да бъде преработена с терапия по- късно
 • При менопауза
 • Детско напикаване
 • Борба с килограмите

Опасна ли е хипнозата?

Когато работим с опитен терапевт и хипнотизатор, хипнозата по никакъв начин не е опасна. Тя не е контролиране на съзнанието или промиване на мозъци.

Важно е да запомним, че терапевтът не може да направи или да принуди хипнотизираното лице да направи нещо, което то самото не иска!

 Как да избера кой да ме хипнотизира? 

Когато тръгнем да си избираме хипнотерапевт е много важно да се спрем на лицензиран и сертифициран специалист, който е специално обучен да практикува хипноза. Лесно бихме могли да проверим това с разговор с лицето и проверка на документите му, препоръки. Преди да започнете работа с хипнотерапевт е добре да се поинтересувате от следните неща:

 • Има ли завършено образование в сферата на психологията, медицината, стоматологията или социалните дейности
 • Лицензиран ли е като терапевт
 • Къде е учил и завършил
 • Къде се е обучавал в хипноза и от колко време практикува
 • В какви дружества членува

Всичко това ще ви даде информацията, от която имате нужда, за да се доверите на терапевта си.

Хипнотерапевтите обикновено членуват в различни асоциации, а сертификатите им са изложени на видно място в кабинетите.

Подготовката на терапевта не бива да бъде пренебрегвана по никакъв начин, за да избегнем неприятните последствия от преживяването. Тъй като в България тепърва предстои да бъде доизяснен закон за психотерапията е редно ние сами да поемем ангажимента и отговорността да се доверяваме само и единствено на специалисти, които имат достатъчно опит и образование да практикуват!

Какво мога да очаквам от хипнозата и моя хипнотерапевт? 

При първа среща, хипнотерапевтът би следвало да поговори с клиента и да обясни процесът, както и това, което искате да постигнете заедно. Терапевтът ще обсъди с вас какво точно се случва, колко време отнема и какви резултати можете да очаквате. При един такъв разговор е важно клиентът да бъде спокоен и искрен в разказа за проблема и при отговаряне на въпросите на терапевта. Бихте могли дори да обсъдите определени внушения, с които бихте искали да работите по време на сесиите.

След края на сесията, терапевтът ви помага да излезете от транс. Противно на това, което ни показват по филмите, хипнотизирания не губи контрол над ситуацията и е напълно осъзнат за това, което се е случило по време на хипноза. При необходимост, заедно с терапевта,  бихте могли да си изготвите програма за самохипноза, която да ви помага при предизвикателствата на  ежедневния живот.

Безспорно хипнозата е феномен, интересен, любопитен, мистериозен дори. Тя обаче е и чудесен метод, който би могъл да облекчи страдание, да ни помогне да преборим стрес, да ни направи по-успешни и дори да ни върне в минал живот. И ако сте още любопитни пробвайте и се уверете в положителните последствия сами.

 

Галина Кабаджова

Психотерапевт

за повече информация и лична консултация пишете на g.kabadzhova@analysingminds.com

 

Leave a Reply