5 въпроса, които трябва да си зададете преди интервюто за работа

Galia Kabadzhova психология Leave a Comment

Follow me

Повечето хора изпитват притеснение, когато знаят, че им предстои интервю за работа. Как ще се представя? Дали ще отговоря на очакванията на бъдещия работодател? Как да отговоря на въпросите, за да ги впечатля? и подобни въпроси, които са добра подготовка, за да обърнем внимание на подготовката за предстоящото интервю.

Но преди да вдигнете телефона, за да си уговорите среща, първо се опитайте да подредите следните въпроси, които ще ви помогнат да преодолеете тревожността и опасенията. Успехът да впечатлите бъдещите работодатели или да се сте убедителни пред конкуренцията, е по-трудно предвидима, ако не сте сигурни в мотивите си за самата работа, която искате да получите.

Какъв е моят мотив за избора ми?

Мотивите на всеки човек могат да са различни, но е важно да сте наясно с тях. Дали желанието ви е свързано с печелене на повече пари или статус не е толкова важно, отколкото това, да знаете защо го искате. Когато някой не е наясно със собствената си мотивация, това се превръща в най-слабото му място и причина за неуспех. Ако искате по-добро заплащане се попитайте защо? Разочарованието от недоброто заплащане в настоящата ви работа, може да се окаже ахилесовата ви пета и да се пренесе в изисквания и неоснователни претенции пред новите работодатели. Когато сте наясно защо искате точно тази работа, вдъхвате увереност и излъчвате респект, защото знаете какво може да дадете.

Мога ли да се справя с това?

Никой не е идеалният професионалист, докато не опознае мотивацията на фирмената стратегия и колегиалната среда. Колкото и да сте добри в работата си, не подценявайте изискванията на вашите работодатели и техните аргументи. Ако средата е конкурентна, това ще бъде предизвикателство за вашите способности. Но ако тя се крепи на конфликти и интриги, едва ли можете да покажете най-доброто от себе си. Истината е, че работодателят и неговите послания за успех се пренасят и в работната атмосфера на компанията. Ако фирмената концепция се крепи на изтощителни изисквания без ясна визия за това, не търсете вината за провала в себе си. Просто не сте на правилното място. Станете и потърсете здравословна професионална среда.

Как да се докажа?

Разбира се, обещанията и помпозните лозунги са фалстарт и всеки добър работодател ще разпознае това още в самото начало. Мълчанието и стеснителните реакции ще бъдат също ваши врагове. Запомнете, ако сте наясно със собствените си мотиви и уменията, няма за какво да се тревожите, защото ВИЕ СТЕ ПРОФЕСИОНАЛИСТ и много работодатели имат нужда именно от вашите умения. Вие не сте роб, който да подарява труда си и това трябва да е ясно послание на интервюто.
Самочувствието ви е важен спътник, но само в рамките на вашите умения. Не предприемайте излишни маневри и обещания, които няма как да изпълните, защото те не са във вашата компетентност. Работодателят също е професионалист и знае за тези хитрини.

Имам ли ясна визия?

Мотивационните писма са добро сито, за да се види какво стимулира бъдещите служители. Доколко обаче автентично е това писмо? Можем ли да го излъчим очи в очи на интервюто? Тук е малкото камъче, в което можем да се спънем и паднем. Не е нужно да градим въздушни кули, за да впечатлим. Достатъчно е да вярваме в онова, което утвърждаваме. Никой не иска от вас невъзможното (или поне интелигентните работодатели). Това, за което отивате на интервюто е достатъчно, а то е автентичният ви мотив да се включите в екипа на компанията. Ако знаете, че вашите умения ще допринесат за просперитета и успеха на компанията го заявете ясно и почтително. Това буди респект и уважение, а не „хилядите“ умения и сервилно поведение.

Имам ли ясна концепция?

Преди да се явите на интервю, е добре да се запознаете с визията и философията на компанията. Възможно е да не се впишете в нея. Разбира се, нещата не са толкова прости както компанията изкусително обещава за обявената длъжност. За тях важи същото правило, което и за вас: Големите обещания ще се окажат по-скоро химера и едва ли са знак за стабилна и ясна визия на компанията. Това може да ви бъде полезно и да се откажете още преди да сте започнали. И с право.
Но ако все пак откриете общи неща между вашите и тези на фирмената философия, вероятно ще се впишете в колектива много по-конструктивно и ще бъдете оценени адекватно.

С този набор от няколко въпроса, спокойно можете да подготвите вашата заявка за бъдещите ви работодатели. Ще излъчвате увереност и професионализъм. А те търсят точно това.

Leave a Reply