3 Психологически игри за деца и възрастни по време на карантина

Galina Kabadzhova Happiness, Relationship, идентичност, психология Leave a Comment

Galina Kabadzhova

Въпреки всички неудобства и тревоги, времето, с което разполагаме сега е безценно. Дава ни възможност да останем насаме, да поработим със себе си, да се сближим с близките си, да се свържем отново с детето си. Днес ще ви споделя 3 психологически игри, които използвам в кабинета при работа с деца, и които спокойно можете да играете семейно с детето си. Те са насочени към развиване на въображението, могат да се играят от всякакви възрасти, ще ви задържат далеч от екраните за известно време и ще ви помогнат да разберете какво се случва в главата на вашето дете.

 1. Предизвиквам те с книжка – тази игра е подходяща за родители с деца на 4+ годишна възраст. Седнете с детето ви на негова територия и му споделете, че имате страхотна идея. Разпръснете около него всички книжки, които то има /без значение дали са четени или не/ и го накарайте да избере тази, която би искало ВИЕ да прочетете. След това дайте на детето си книжката, която бихте искали ТО да прочете от вашата колекция / изберете книжка според възрастта на детето ви. Идеята не е да го карате да чете някое велико произведение, а да го стимулирате да приеме предизвикателството и да се опознаете през любимите ви книжки, както и да го стимулирате да намира удоволствие в четенето/. Определете си едно любимо място и започнете заедно да четете книжките си. След като приключите намерете време да си поговорите за тях. Ще се изненадате колко скрити ползи има тази „простичка“ идея – от една страна ще създадете един хубав навик с детето си, от друга ще можете да се опознавате през любимите книжки. Книжките, с които вашето дете ви предизвиква ще ви подсказва какво се върти в главата му и от какво има нужда. Можете да стигнете и по-далеч като направите ваша собствена книжка. Лесно и интересно, нали?
 2. Спомни си история е втората игра, която ви предлагам – намерете снимки на ваши близки, приятели, роднини – ако нямате на хартиен носител, може да използвате телефон или компютър. Изберете снимка на човек, който всички познавате и се редувайте да предизвикате другите да си спомнят и разкажат:
  1 история, която помнят с този човек;
  • 3 негови качества, които много харесват;
  • Нещо, което много искат да направят с него след карантината;

  Започнете с близките, задължително сложете и ваши снимки и такива на децата ви. Ако стане така, че не разполагате с никакви снимки – импровизирайте, рисувайте, напишете имена. Накарайте детето да се фокусира върху кого, какво, кога, къде, как и защо. С тази игра ще стимулирате детето да работи с въображението си, да си спомни любими моменти и да се концентрира върху позитивния образ на околните. Един от най-позитивните резултати е, че ще се сближите със семейството си.
 3. Разкажи ми картина – това е една изключителна игра, която често използвам в кабинета при работа с деца и тяхното въображение. Трябват ви картини. Ако имате такива у вас, използвайте тях, ако не в интернет ще намерите хиляди /художници експресионисти биха били много добър избор/. Накарайте детето ви да избере първо, после избирате вие. Целта на играта е да „разкажете какво виждате“ докато другия ви задава въпроси. Важното тук не е буквално да разкажете картината, а да използвате въображението си и през въпроси да сглобите история, в която има случка, герои, сюжетна линия и може би край. Това е един прекрасен начин да посадите у детето си любов към изкуството и различните художници. Можете да играете и с картини, нарисувани от вас или детето Ви.

Статията е публикуване и писана за www.flashnews.bg като част от рубриката на медията “Психологът съветва”. Може да бъде намерена тук: https://www.flashnews.bg/psihologat-savetva-polezni-igri-za-detsa-i-vazrastni-po-vreme-na-karantina/

*e-mail за безплатни психологически съвети, насоки, информация в периода на извънредно положение:  admin@analysingminds.com / всеки, който има въпрос, нужда от информация или съвет може да ни пише. Нашите специалисти ще следят и отговарят напълно безплатно/

Leave a Reply