Споделеното родителство по време на карантина

Galina Kabadzhova Relationship, взаимоотношения, идентичност Leave a Comment

Galina Kabadzhova

Само миналата седмица петима родители ме потърсиха за съвет по отношение на техните бивши половинки, които отказват да спазват режими на виждане на децата. В един от тези пет случая изплашената до смърт от коронавируса майка отказва да позволи на бащата на дъщеря й да я взима в отредените за това уикенди. Оставеният с вързани ръце баща е в ситуация, в която няма решение или институция, която да му помогне. Въпреки че успяхме да направим онлайн среща между трите страни (терапевта, майката и бащата на детето), се оказва, че въпросът с родителските права е един от най-сериозните за нашето общество в тези времена на криза.

Като семеен терапевт мога да кажа, че тази ситуация е доста po-различна, от която и да е друга и със сигурност предполага различни методи на действие. Основният проблем е, че много от двойките с малки деца имат различия по отношение на сериозността на COVID 19, което предполага и сериозно разминаване по отношение на времето, което е отредено на родителите да прекарат с децата си. Ситуацията е без прецедент, защото от една страна имаме основание да подкрепим майката в нейната тревога, от друга задаваме въпроса „Трябва ли да се лиши детето от времето с баща си, за да го предпазим от вируса?“

Има няколко основни психологически момента в тези казуси:

  • Независимо каква е ситуацията, родителите трябва да са готови да могат да погледнат ситуацията от различен ъгъл, или от ъгъла на бившата си половинка. Тук залагаме на правилото, че различното не означава грешно. Някъде в големите книги наричаха това „случаят с двете правилни гледни точки.“, т.е всеки има право на своята позиция и това тя да бъде уважена като такава.
  • При две коренно различни гледни точки, взимаме третата. В случая тя е на детето. От психологическа гледна точка в интерес на детето винаги е да прекарва качествено време и с двамата си родители. В случая, който ви споделих в началото на тази статия, тримата заедно уважихме правото на майката да се стресира покрай вируса. Тя направи списък с правила, които би искала да се спазват по време на карантина и в моментите, в които детето е с баща си. И въпреки, че за таткото ситуацията с карантината и всичко останало е крайно преувеличена, заедно се съгласихме, че той може да направи този компромис, с което няма да се нарушава неговото право да прекарва време с дъщеря си. От тази ситуация най-много печели малкото момиченце, което всъщност обожава баща си.
  • В повечето случаи на разделени родители единият е винаги по-психически стабилен и устойчив от другия, което го прави уязвим при кризисни ситуации. Ако това е вашият случай с вашата половинка, най-доброто, което можете да направите е да се опитате да успокоите лабилния и да му бъдете опора поне докато сме в тези несигурни времена. Това е начин, по който бихте избегнали трудните ситуации около „ще ми даде ли детето или не“, и да позакрепите отношенията си.

Кризата или трудната ситуация не е предпоставка за отглеждащия родител да лишава детето от времето с другия родител. Тук ще си позволя да цитирам адвокат Йорданка Бекирска „съдебните актове за режим на лични отношения се изпълняват в същия обем, в който са били постановени, вземайки се предвид всички мерки наложени от правителството за неразпространение на заразата. На този етап това решение е единственото, което е в унисон с правата на децата“. Като семеен терапевт мога само да добавя, че в тези кризисни времена намирането на общо решение и прекарване на качествено време и с двамата родители е необходимо условие за емоционално и психично здраве на детето.

Статията е публикуване и писана за www.flashnews.bg като част от рубриката на медията “Психологът съветва”. Може да бъде намерена тук: https://www.flashnews.bg/psihologat-savetva-spodeleno-roditelstvo-po-vreme-na-karantina/

*e-mail за безплатни психологически съвети, насоки, информация в периода на извънредно положение:  admin@analysingminds.com / всеки, който има въпрос, нужда от информация или съвет може да ни пише. Нашите специалисти ще следят и отговарят напълно безплатно/

Leave a Reply