Какво искат мъжете или…

Galina Kabadzhova психология Leave a Comment

Galina Kabadzhova

… какво се крие зад “маската” на съвременния мъж

„Разликата между мъжете и жените,
когато са влюбени, е в това,
че жените могат да обичат цял ден,
а мъжете само от време на време… „

Съмърсет Моъм

Вече седмица въпросът „Какво искат мъжете“ не ми дава мира.  Преди няколко дни проведох интересен разговор с мъж, който имаше съмнения до колко е наясно с това каква жена би била идеалната му половинка. Силно бе разочарован от факта, че последната му връзка е приключила заради… забележете… неговото нежелание да даде кредитната си карта на гаджето, с което се срещат вече 7 дни. Реакцията му „Ти си луда“ е сложила край на връзката.

Силно разочарован, въпросът, който ми зададе беше „Като психолог можеш ли да ми направиш портрет на подходящата за мен жена и да ми кажеш къде да я намеря“? Начинът му към нещо толкова емоционално да реагира така рационално ме накара да се усмихна. Ако трябва да преведа думите му, те биха звучали така: „Понеже не ми се занимава, я върви да ми намериш отнякъде това, което ми трябва и ми го докарай“. Разбира се трябва да добавя, че тази повърхностна история се развива в един американски щат, където, оказва се, този тип „връзки“ са рутинна практика.

Високият коефициент на интелигентност на мъжа, с когото разговарях, ме накара да се замисля за избора му на интимни партньорки – възможно ли е с времето съвременният мъж да залага все повече на лесното и достъпното, вместо да изисква за себе си качество и стабилност? Възможно ли е ние, жените, да сме се превърнали в просто „търсачки на леснодостъпни кредитни карти“, а на мъжете да гледаме като на „преджобени портфейли“? И по-любопитното – възможно ли е това да се харесва все повече и повече на мъжете около нас? От дадения пример лесно можем да заключим, че днес мъжът търси сексуално атрактивна партньорка, с която да привлече внимание и положителна оценка в обществото.

„Виж ме, завиди ми” като че ли с пълна сила измества
„Търся стабилност и ценя морал у партньора си”.

Сега се замислям, че вероятно точно това рефлектира върху все по-намаляващия процент на млади хора, които се женят и създават семейство. Моралните устои на нашето общество стремглаво се променят и е доста неясно в какво ще се превърне то след като промените приключат.

През 1989 год. Ръсел Кларк и Елен Хатфийлд правят един много интересен експеримент, чиито резултати са потвърдени от други учени в следващите години. Двамата психолози набират две групи участници – едната момичета на около 20 год. умерено привлекателни. В другата група включват момчета на същата възраст. Задачата и на двете групи била да се разхождат из кампуса на университета във Флорида и да заговарят по-привлекателните представители от срещуположния пол с един от следните въпроси: (1) какво ще кажеш да излезем на среща, (2) какво ще кажеш да отидем у нас, (3) какво ще кажеш да спим заедно.

На първия въпрос еднакъв брой мъже и жени (около 50%) отговарят с „Защо не, ще бъде забавно“. На втория въпрос 75% от мъжете казали „Да“, докато едва 6% от запитаните студентки решили да се възползват от поканата за „гости“. На третия въпрос, или директната покана за секс, нито една от жените не се възползвала, за сметка на 75% от мъжете, част от които дори попитали „Защо да чакаме до вечерта?“. Останалите 25%, които отклонили поканата го направили с извинение едно, от които било, че са женени. От друга страна жените отказвали офертата с коментари от рода на „Какво ти става?“, „Остави ме намира“, „Разкарай се“.

И така, ако трябва да направим едно повърхностно заключение от написаното до тук излиза, че

ако искате да спите с мъж, просто му го кажете и той ще откликне,
а ако искате да спите с жена, просто й намекнете за кредитната си карта.

Следвайки тази логика, и излизайки от обувките на психологията, на въпроса „Какво искат мъжете“ бихме могли да отговорим по следния начин:

  • Започваме със стереотипа– мъжът иска ЖЕНА – сега, ако може веднага. По възможност не изисквайте той да полага усилия, за да я получи – наличието на кредитна карта (празна или не) върши работа. Жената трябва да е сексуално много атрактивна, привлекателна, неизискваща, да скача в леглото веднага, тъй като мъжът днес няма време за губене, той трябва да се грижи за кредитната си карта. В краен случай би изчакал до утре, но това е! Ако утре не стане, минаваме на следващата.
  • Мъжът днес иска да му е лесно – той няма време за губене, тъй като е зает да успява в кариерата. Жената трябва да отгатва какво иска той и ако може да му го доставя на минутата.
  • Той не харесва скандали, претенции и откази – караниците са хабене на енергия. Да се справиш с тях се изискват умения и време, каквито той не иска да хаби.
  • Мъжът днес би предпочел сама да се досетиш, че това, че иска да спи с теб не означава, че те харесва. За доброто и на двама ви не си прави илюзии за бъдещо развитие на тези отношения. Има вариант той сам да ти го каже, преди да си легнете, но само ако е от мъжете, които са достигнали определен емоционален ръст. В противен случай рискът да бъде отхвърлен ще му попречи да бъде откровен.

Това описание обаче далеч не изчерпва образа на съвременния мъж. От психологическа гледна точка, последните години и двата пола показват едно отчуждаване, което до голяма степен се обяснява с нежеланието да вникнем в собствената си същност и в тази на партньора до нас. Излиза, че е по-лесно да загърбим потребността да обичаме и да бъдем обичани за сметка на количеството некачествени връзки. В този смисъл, колкото и повърхностен да изглежда, мъжът днес не е съвсем такъв:

  • Той е прикрит и емоционален, но трудно се справя с това. Под тази повърхностност се крие една романтична същност, която се страхува да бъде отхвърлена, има нужда от подкрепа и разбиране, гушкане от време на време и романтични филми в леглото в студените дни. Дълбоко в себе си той търси тази, с която би могъл да сподели това, да разговаря и да може да й довери сърцето си.
  • Той иска да бъде харесван от вас, но не просто да бъде харесван за това, което може да направи, а заради своята същност, която имайки се предвид колко трудно показва, прави това голямо предизвикателство. Забелязвам, че днес ние все повече забравяме, че зад маската на всеки един от нас стои едно малко дете, което иска да бъде изслушано, разбрано, обичано заради това, което е. Правете това с мъжете до вас и няма да сгрешите. Не спирайте да му показвате колко ви е добре с него, колко е забавен, как добре ви кара да се чувствате. Мъжът днес повече от всякога има нужда от това.
  • Трябва да сте уверена жена, която се харесва и чувства добре в кожата си. Мъжът днес не си пада по жертви! От психологическа гледна точка съществува тенденцията, че колкото повече комплекси имате за себе си, толкова по-контролираща ще сте с мъжа до вас и точно това ще го отблъсне. Работете върху себе си и се обичайте, заради това, което сте.
  • Мъжът днес има потребност да му бъде позволено да бъде уязвим без това да му се натяква. Много мъже около мен ми споделят, че се е случвало да плачат, криейки се от половинките си, защото се страхуват да не бъдат видени в тяхната слабост. Дълбоко в себе си, точно както и вие, мъжете имат потребност да изпитат слабост, позволете им го, без да съдите и анализирате.

И накрая – това, което мъжът днес иска най-много е просто да бъдете до него, всичко останало той може да свърши и сам. Какво ще видите в него реално си зависи само от вас, но не забравяйте, че вашето поведение и самоуважение ще предопределят и отношението на другия пол към вас.

Leave a Reply