За решението, пред което всяка жена се изправя – кога да стане майка

Galia Kabadzhova психология Leave a Comment

Follow me

 

Много пъти решението идва само. Срещаме партньор, който съзнателно или не, провокира нашият неконтролируем и естествен инстинкт да поемем семето на бъдещото творение за да го съхраним в утробата си. Радостта и екстазът от това най-значимо събитие в  живота ни изпълва със съдържание, кара ни, нас жените, да изпитаме красотата и вдъхновението от раждането и отглеждането. Е, вероятно това е идеалният образ на събитието. Нима всички не очакваме с вълнение и смирение именно този момент. Независимо от културата, климата или религиозно –  социалната среда, ние сме жени и знаем, че в момента, когато първата капка кръв се появи на снежно бялото бельо, изгубваме съзнателната връзка с детето и стъпваме на пътеката, която ще ни отведе в храма на мъдрата стара майка, за да ни посвети в мистериите на автентичната ни природа.

В много култури, тази инициация е нормална и неизменна част от ежедневието. Тя не е натоварена или забулена в табута и мистерии. Единственото табу, точно в този момент са мъжете. Защото мъжкият свят не е устроен да се изправи пред силата и дълбочината на женската природа. Мъжкият свят няма място там, където майката Богиня е разголила не своето тялото, а същността си. Подобно на гръцката богиня Артемида, повелителка на дивата природа и богиня на лова, мистичният свят на женствеността е скрит в горите и в пещерите, където тепърва ще се зачеват и отглеждат бъдещите Слънчеви богове. Всеки герой, който се изкуши да надзърне в тъмата на пещерата, привлечен от нежният кикот на нимфите и благоуханието и аромата от  различни треви, ще бъде превърнат в животно по-същият начин, по който Артемида, разярена от арогантното любопитство на младия Актеон,  го превръща в елен. Кучетата му, които го придружавали в лова, надушили следите на елена и не познали собственият си господар, като го разкъсали на парчета.

Колкото повече се развиваме като цивилизация, толкова по-бързо се отдалечаваме от природата, от която сме и винаги ще бъдем част

Но прогресът си има своя цена и тя е, че комфортът, който сме си осигурили е прекъснал връзката между нас и инстинктите, които са владетели на вътрешния ни, или казано иначе, на подсъзнателния ни живот. С това не отричам култивирането на дивата природа, напротив, по този начин вместо наистина да я култивираме, ние я насочваме срещу самите нас. И ако днес, броят на жените, които не могат да забременеят по естествен път се увеличава, е уместно да се запитаме, дали пък не затворихме с камъни пещерата, за да не чуваме напътствията на мъдрата стара Майка? И дали с камъните,  които хвърляхме почти две хилядолетия по нея защото била магьосница, похотлива и развратна, не затрупахме и собствената си плодовитост.

abstract_1600x900_hd-wallpaper-1636465

Жената винаги е имала повече от едно лице, също като фазите на Луната. Различните ѝ образи са изкушавали мъжете от древността, та до ден днешен. На дневна светлина Тя е мила, грижовна и всеотдайна, ала през нощта става дива, страстна и необуздана. Когато мъжете разбрали, че няма как да приемат и двете, едната заключили с брак и деца, другата,  хвърлили в домовете на разврата. Така, през деня мъжете се наслаждавали на грижовницата, окована в  тъмницата на морала, а нощем с охота и смирение тичали през глава за да паднат в краката на блудницата, изхвърлена от храма.

И ако си мислим, че днес, когато се храним с нож, вилица или лъжица и охотно се наслаждаваме на плодовете на прогреса, душевно и психологически сме се култивирали, толкова по-зле за нас и за бъдещето ни като личности и индивиди. И който твърди, че отдавна не робуваме на средновековните предубеждения, е достатъчно късоглед за да признае, че така много повече му харесва, отколкото да се адаптира към прогреса и душевно.

Но в цялата тази суматоха, жените продължават да стоят безжизнено оковани в мрака на морала

Наясно съм колко много хора ще се опитат да ме оборят, но това едва ли ще промени нарастващия брой жени, неспособни да забременеят. И няма как да бъде различно. Поне докато не признаем, че все още сме слуги на регресивните, но удобни стереотипи. И докато делим жените на морално почтени и на такива, които застрашават устоите на обществото с похотливостта и необуздаността си, и двете ще се разкъсват отвътре защото носят в себе си и блудницата и лоялната съпруга. Посмеят ли да игнорират едната,   ще се наложи да платят и цената за това. Защото блудницата изкушава и привлича,  а грижовницата съхранява. И не е чудно, че модерната богиня наказва обществото като затваря вратите на храма и не допуска семената на стерилните убеждения в собствената си утроба. Да, несъзнателно се е  заключила, но твърдо и непоколебимо, докато моралистите и всички онези, които дръзват да  съдят нейната многоизмерност. И колкото повече се инатят, толкова по-дълго храмът на плодовитостта ще бъде заключен и ще се превърне в табу. И вместо да се радва на съзиданието, всяко твърдо отрицание, ражда чудовища като фанатизма и изражда обичта и уважението в параноя, ревност и отмъщение.

art_creative_photography_inspiration_1600x900_hd-wallpaper-1751195 (1)

На много жени е отнето правото да интегрират различните аспекти от собствената им природа

И защо? Защото така е по-удобно на човешките комплекси. И защо? Защото така винаги ще има грешници, за да подхранват онези, издигнали в култ загниващото си и безплодно Его? И защо? Защото се изисква кураж да направиш крачка напред, но вместо това е много по-лесно да мачкаш и унижаваш. Когато Я съдим за двойствената ѝ природа, всъщност ние отричаме не кой да е друг, а себе си. Когато я наричаме блудница и я назидаваме, ние потискаме способността си да привличаме, после да не се сърдим колко сме били неразбрани и самотни. Когато я вържем в морални окови или издигнем в култ нейната непорочна чистота, няма как, очакваме щъркелът или ангел да ни дари с рожба. Така и става. Само, че ангелите са без крила, но в чисто бели престилки. И това не е безвкусна шега, а горчиво последствие от едностранчивостта.

Толкова много жени живеят в агонията от страха, че правят всичко за да заченат, но не се получава. Понякога има сериозна физиологична причина, но много пъти лекарят вдига рамене, защото няма никаква причина и е безсилен пред феномена. Именно тогава, жените започват да търсят съветите на знахарки и посветени. Но уви, момичета, не ние зазидахме с камъни пещерата на мъдрата майка. И вместо тя да ни се притече на помощ, попадаме на самозвани и самозабравили се в алчността на месианските си комплекси „шаманки“. Истинското посвещение се прави в момента на първата капка кръв, и тя не е символ само на това, че вече сме способни да бъдем майки. Спестили са ни това, че е знак за правото ни да влезем в храма на Афродита. И преди да станем майки, богинята на любовта ни посвещава как да бъдем привлекателни и изкусителни жени. Когато сме лишени от нейните умения, започваме да живеем в двуизмерен свят, където нещата се свеждат до лош – добър, красив – грозен, грешник – праведен…..целомъдрен – похотлив. Ние по някакъв инстинктивен начин се научаваме все пак, че женствеността има два аспекта, но когато се изправим в обществото се налага да загърбим колорита и да се задоволим само с черно-белите нюанси. Всеки се адаптира. 

Saba at the Bar by Fabian Perez

Saba at the Bar by Fabian Perez

Но адаптацията има висока цена

Това го разбираме едва, когато се налага да бъдем двете Тя и Тя. Блудницата и грижовната майка. Съзнателно, знаем, че сме готови и искаме силно  дете, но потиснатата Богиня се бунтува и се опитва да ни предпази, и не защото ни наказва, просто мъдростта ѝ знае, че не сме подготвени да бъдем и двете. Много от нас, търсят всякакви причини за да отложат момента – професия, кариера, лична свобода или неподходящ партньор, но интуитивно разбират, че трудно ще бъдат Тя и Тя.

Другите са готови на всичко, за да имат свое дете, но нещо пречи, не се получава. И влизат в порочния кръг на очакване, провал и надежда. А вътрешната Богиня им нашепва, че ако станат майки, ще загубят уменията на Афродита отново, защото ще им бъде трудно да бъдат Тя и Тя. И нерядко, когато се роди детето, идва и голямата криза. Тя е вече щастлива майка, но Афродита е изхвърлена през вратата и не вижда как любящият партньор тъгува за нея, но съвсем скоро от паметта му ще изскочи архаичният спомен, че Тя е там навън, извън пределите на дома и брака.

Всяка от нас има правото да бъде и двете, независимо дали на околните им харесва. В момента, в който съзнателно го признаем, макар и малко късно, на вратата ще почука мъдрата Майка. А тя знае как да оправи тази каша, без илачи , „магии“ и заклинания.  Ако имаме здравословен проблем, е тогава да благодарим все пак на прогреса и на куража на медицината да надхвърля суеверията, защото уважава законите на природата и е наясно, че нито с щъркела, нито свише идват децата. 

Leave a Reply